Poljoprivreda                       semenski krompir                            zaštita bilja

POLJOPRIVREDA

ZAŠTITA BILJA

KROMPIR

VOĆARSTVO

VINOGRADARSTVO

POVRTARSTVO

UKRASNE BILJKE

SORTE I HIBRIDI

SEMENARSTVO

SADNI MATERIJAL

MEHANIZACIJA

ŠUMSKI PROIZVODI

PRERADA

BOLESTI BILJAKA

ŠTETOČINE BILJAKA

KOROVI

ISHRANA BILJAKAPESTICIDI

LITERATURAPONUDA

POTRAŽNJA

GALERIJA SLIKA

VESTI

O NAMA

 

 

 

 

 

 

 

ŠTA JE TO SEMENSKI KROMPIR?

 

KO PROIZVODI SEMENSKI KROMPIR?

 

 

SEME GOLIJA - SEMENSKI I KONZUMNI KROMPIR

AGROS TRADE - SEMENSKI I KONZUMNI KROMPIR

 

ŠTA JE TO SEMENSKI KROMPIR?

 

Cilj svake proizvodnje pa i proizvodnje krompira je postizanje visokih prinosa po jedinici površine. Do ovoga cilja dolazimo primenom tehnologije  kojom se postiže maksimalno iskorišćavanje genetskog potencijala rodnosti određene sorte. Postoji više činilaca od kojih zavisi visina prinosa odnosno mogućnost korišćenja genetskog potencijala rodnosti određene sorte koju želimo gajiti. Kada se radi o krompiru, nećemo ostvariti željeni cilj ukoliko ne ostvarimo prvi, najvažniji uslov. To je upotreba (korišćenje) kvalitetnog sadnog materijala krompira.

 

Kada se kaže kvalitetno ili pravo seme onda se misli prvenstveno na krtole čiji procenat zaraze virusima ne prelazi dozvoljene (tolerantne) granice za određenu kategoriju (za elitu dozvoljeno maksimalno 2% zaraženih krtola, original 5%, a prvu reprodukciju 10%). Kvalitet sadnog materijala ne zavisi samo od procenta zaraženih krtola virusima, nego i od prisustva drugih bolesti, gljivičnih i bakterijskih. Veća važnost se pridaje virusima iz dva osnovna razloga. Prvi je što se virusi neuporedivo brže šire lisnim vašima kao vektorima. U našim uslovima u toku dvogodišnjeg korišćenja istog sadnog materijala krtole bivaju i do 100% zaražene Y virusom, a za četiti godine Y i virusom uvijenosti lišća krompira. Takvo "seme" može maksimalno da da 40% od prinosa koji bi dao pravi sadni materijal. Drugi razlog je što se virusima zaražene krtole vizuelno ne razlikuju od zdravih. Istovremeno, nije problem vizuelno razlikovati zdravu od krtole s izvesnim promenama koje su rezultat zaraze s gljivama ili bakterijama (mokra trulež, suva trulež i sl.). Na osnovu izgleda krtola ne možete znati da li se radi o semenskom ili konzumnom krompiru. Mnogi proizvođači krompira ne znaju da veličina krtola ne određuje kvalitet semena nego stepen zaraženosti patogenima, u prvom redu virusima. Stepen umnožavanja ne određuje kategoriju semenskog krompira nego procenat zaraženih krtola. To znači da se od elite ne dobija uvek original ili od originala prva reprodukcija.

 

 

KO PROIZVODI I SEMENSKI KROMPIR?

 

Pretendujući da ovaj sajt bude svakoliki izvor informacija o krompiru u cilju unapređenja ove proizvodnje, jedan od značajnih njegovih delova jeste i prikaz proizvođača semenskog krompira u Jugoslaviji. Naravno, ovde nisu predstavljeni svi proizvođači, pa ih ovom prilikom pozivamo na saradnju u cilju svoga predstavljanja. Time čine korak ka većoj potrošnji pravog sadnog materijala krompira. Mi ne možemo govoriti o daljem unapređenju proizvodnje krompira dok ne postignemo znatno veći godišnji nivo potrošnje semenskog krompira. A kada to postignemo, mi smo unapredili ovu proizvodnju. Prvi uslov za postizanje visokih prinosa jeste kvalitetan sadni materijal krompira.  Od nas zavisi da li će vaš usev izgledati kako treba. Potrudite se da vam usev tako izgleda. To zavisi od sadnog materijala koji ste nabavili od nas. Proizvođači, ako sadite izrođene sitne krtole iz prethodne godine (ako ne menjate seme, sadite sopstveni) imaćete loš usev koji će dati nizak prinos. Zato menjajte seme svake druge godine. Mi, koji proizvodimo semenski krompir nudimo vam kvalitetan sadni materijal. Proverite!

 

 

 Detaljnije u:

novoj knjizi zaštita krompira

 

SEME GOLIJA - SEMENSKI I KONZUMNI KROMPIR

AGROS TRADE - SEMENSKI I KONZUMNI KROMPIR

 

 

 

Copyright © 2002 DM

Poslednja promena: 27-05-2016